PERSBERICHT 31 MAART 2020


DE WINKELIER LAAT VAN ZICH HOREN

Op 31 maart hebben veel winkeliers zich geschaard achter de oproep #WijHelpenDeWinkelier. Met een paginagrote advertentie in het Financieel Dagblad roepen de winkeliers vastgoedeigenaren, leveranciers, banken en kredietverzekeraars ‘de pijn te delen’ en samen schouder aan schouder de winkelstraten van Nederland weer up & running te krijgen.
Na 3 weken in de ban van de coronacrisis wordt het pijnlijk duidelijk dat de schade groot is en het herstel nog maanden zal duren. Vaak hoort men dat de steunmaatregelen van de overheid “toch ¬†kostendekkend zijn”. Dat is niet het geval: de steunmaatregelen zijn een percentage van het loon. De rest komt voor rekening van de winkelier. De winkelier zit vooraan in de keten en wordt daardoor hard en direct getroffen. De oproep in het Financieel Dagblad laat geen onduidelijkheid; de winkeliers vinden dat de schade gedeeld moet worden. En dat ook naast de leveranciers, banken en kredietverzekeraars hun verantwoordelijkheid moeten nemen.
Iedere winkelier wordt opgeroepen van zich te laten horen via hashtag #WijHelpenDeWinkelier. Schouder aan schouder in deze tijd! Het platform www.wijhelpendewinkelier.nl plaatst alle berichten.

Een greep uit de tekst #WijHelpenDeWinkelier:

De coronacrisis gaat in sneltreinvaart over de wereld en door onze Nederlandse winkelstraten.
De retail is in crisis: lege straten en lege winkelcentra, geen winkelend publiek meer, veel winkels zijn gesloten of beperkt open. Dit hebben we nog nooit eerder meegemaakt. De overheid doet haar best om bedrijven te helpen, maar de invulling hiervan kost tijd, tijd die er bij velen niet is. Als de winkeliers het niet overleven, dan leidt dat tot nog meer lege plekken in de winkelstraten, dorpskernen en stadscentra.

Beste verhuurder: het pand loopt niet weg

De winkelier heeft een huurovereenkomst gesloten, vaak voor 5 of 10 jaar, op een mooie plek. Het pand is ingericht en loopt niet weg, huurder en verhuurder zijn blijvend aan elkaar verbonden. De huur wordt betaald uit de gerealiseerde omzet, dat is het ondernemerschap van de winkelier. Nu die door overmacht geheel wegvalt, geeft het pand niet meer de mogelijkheid die omzet te genereren.

Veel winkeliers betalen al jaren trouw maandelijks uw huur. Daarmee heeft u een fantastisch rendement en bent u waarschijnlijk in staat geweest om uw vastgoedbedrijf verder uit te bouwen. Dat gunnen wij u, net zoals u ons een succesvolle winkel gunt.
Maar nu is het crisis. Het is eerst zaak om de verkoop weer op gang te krijgen. Uit de resulterende omzet kan dan weer huur worden betaald.

Wij zullen er niet omheen draaien: ook met u als verhuurder willen wij de pijn delen. De omzetloze periode in de winkelstraat vraagt een stevig offer om de toekomstige waarde van de winkelstraat te behouden. Dat is ook uw ondernemersrisico. En ook voor u zijn er maatregelen vanuit banken en overheid.
Maar eerst en vooral vragen wij u tijd om de omzet weer op gang te krijgen. Alleen dan houden wij samen de waarde in de winkelstraat. Geef ons nu lucht, dan bouwen wij de komende jaren samen aan het herstel van de BV Nederland. Een prachtige uitdaging die wij graag met u en iedereen aangaan.

Beste bankiers & kredietverzekeraars

Wij brengen als retailers onze winst en onze reserves in. Dan nog zullen wij extra financiering nodig hebben om deze crisis te overleven. Die financiering betalen wij natuurlijk terug: daar zijn wij ondernemers voor, wij staan voor onze zaak.

Wij roepen u, in samenwerking met de overheid, op om eenduidige regels op te stellen.

Bankiers: Banken krijgen geld van de overheden om de gevolgen van deze crisis extra te financieren; regelt u alsjeblieft voor ons, ruimhartige kredieten, fatsoenlijke aflossingstermijnen en dat de rente maximaal 20% boven de normale tarifering gaat komen. Laat bovendien de afsluitprovisie niet boven de 1,5% komen, ook voor kleinere winkeliers.
Laat afsluitprovisies niet boven de 1,5% komen, ook voor de kleinere winkeliers.

Wij hebben de afgelopen jaren allemaal flink gewerkt en daarmee onze belastingen betaald, waarmee de overheid de banken in de kredietcrisis overeind konden houden. Laat de banken er nu voor ons zijn!

Kredietverzekeraars; uw werk zorgt voor de juiste zekerheden waardoor de keten van handelen kan functioneren. Van u verwachten wij voortzetting van de reeds bestaande krediet ratings van voor de coronacrisis, immers verlaging doorbreekt de cirkel van maken, inkopen verkopen en doorverkopen aan de consument. Zorg dat uw goede werk wordt voortgezet en houd de keten in stand!

Beste retailer

Ook u kunt iets doen, zwijgen helpt niet, spreken wel!
Wij zorgen voor het platform www.wijhelpendewinkelier.nl en u zorgt voor het verhaal.
Zet uw reactie op beeld en post het met hashtag #WijHelpenDeWinkelier, wij plaatsen uw reactie!

Dit platform is opgezet door diverse landelijke, regionale en lokale winkeliers en is open voor iedere winkelier die zich in deze oproep herkent.

Perscontacten via het platform www.wijhelpendewinkelier.nl. U wordt terug gebeld door onze woordvoerder.