#WijHelpenDeWinkelier

Welkom op de website van Dé Winkelier! Opgericht op 31 maart 2020.
De coronacrisis gaat in sneltreinvaart over de wereld en door onze Nederlandse winkelstraten.

De retail is in crisis: lege straten en lege winkelcentra, geen winkelend publiek meer, veel winkels zijn gesloten of beperkt open. Dit hebben we nog nooit eerder meegemaakt. De overheid doet haar best om bedrijven te helpen, maar de invulling hiervan kost tijd, tijd die er bij velen niet is. Als de winkeliers het niet overleven, dan leidt dat tot nog meer lege plekken in de winkelstraten, dorpskernen en stadscentra.

We zitten allemaal thuis en missen ons werk, het praatje op het schoolplein of bij de koffiemachine. Ook de winkelier mist de gezelligheid om hem heen: Even leuke spullen halen, boodschappen doen, shoppen, een praatje en het gezellige terras in de stad!

Gaat dé winkelier het overleven? Is de winkelstraat er straks nog? Alleen als de pijn verdeeld wordt!

Hoe nu verder?

Als we niets doen gaat de retail kapot. We moeten redden wat er te redden valt. Alleen met een plan waarin alle betrokkenen gezamenlijk optrekken kunnen wij deze crisis overleven. Een winkelier, groot of klein, maakt het succes met zijn medewerkers, zijn leveranciers en zijn verhuurder. Vergeet niet: dé winkelier staat vooraan in de keten. Als de klant niet koopt of kan kopen, valt alles stil. En als de winkelier er niet meer is, verliezen we sfeervolle dorpskernen en binnensteden, verliezen we banen, is het vastgoed niets meer waard en boven alles: missen we gezelligheid en elkaar.

Beste overheid: houd de snelheid vast

De medewerkers zijn vanzelfsprekend de eerste prioriteit. U stelt zich garant voor 90% van het inkomen, dat geeft zeker weten lucht. Dé winkelier staat aan de lat om te zorgen dat het salaris ook daadwerkelijk op tijd op de rekening verschijnt. Houd de snelheid en duidelijkheid vast, daarmee zorgen wij samen voor rust en stabiliteit in deze onzekere tijd.  

Beste overheid: maak regels voor financiers & verzekeraars

Wij brengen als retailers onze winst en onze reserves in. Dan nog zullen wij extra financiering nodig hebben om deze crisis te overleven. Die financiering betalen wij natuurlijk terug: daar zijn wij ondernemers voor, wij staan voor onze zaak. Wij roepen u op om eenduidige regels op te stellen met banken en verzekeraars. Laat afsluitprovisies niet boven de 1,5% komen, ook voor de kleinere winkeliers. Banken krijgen geld om de gevolgen van deze crisis te financieren; regelt u alsjeblieft voor ons dat de rente maximaal 20% boven normale kredieten mag liggen. Wij hebben allemaal flink gewerkt om onze belastingen te betalen, waardoor de overheid de banken in de kredietcrisis overeind konden  houden. Laat de banken er nu voor ons zijn!

Beste leverancier: we moeten de pijn verdelen

Leveranciers en winkelier hebben een prachtig assortiment samengesteld voor succesvolle seizoensverkoop. De voorraden en de facturen zijn mooi op tijd binnen. De magazijnen zitten vol en de sale is uit onze winkels. En nu, net bij de start van het seizoen, moet de winkelier sluiten. Ook de leverancier moet zijn fabrikanten betalen. Beide partijen, winkelier en leverancier, moeten nu koortsachtig zoeken naar de juiste hoogte en het juiste moment van de betaling in deze bizarre tijd. Dit gaat beiden pijn doen.

Beste kredietverzekeraar: onze leveranciers hebben u nodig

Goederen worden besteld door de winkelier en door de leverancier geregeld, met betaling grotendeels bij levering. Daar zit een langere periode tussen, waarin de leverancier zeker moet weten dat hij zijn geld krijgt en de winkelier zeker moet weten dat hij de goederen krijgt.
Uw werk zorgt voor de juiste zekerheden waardoor de keten van handelen kan functioneren. Van u verwachten wij voortzetting van de reeds bestaande krediet ratings van voor de coronacrisis (van leveranciers & winkeliers!), immers verlaging doorbreekt de cirkel van maken, inkopen verkopen en doorverkopen aan de consument. Zorg dat uw goede werk wordt voortgezet en houd de keten in stand.
Neemt ook u als kredietverzekeraar uw verantwoordelijkheid?

Beste verhuurder: het pand loopt niet weg

De winkelier heeft een huurovereenkomst gesloten, vaak voor 5 of 10 jaar, op een mooie plek. Het pand is ingericht en loopt niet weg, huurder en verhuurder zijn blijvend aan elkaar verbonden. De huur wordt betaald uit de gerealiseerde omzet, dat is het ondernemerschap van de winkelier. Nu die door overmacht geheel wegvalt, geeft het pand niet meer de mogelijkheid die omzet te genereren.

Veel winkeliers betalen al jaren trouw maandelijks uw huur. Daarmee heeft u een fantastisch rendement en bent u waarschijnlijk in staat geweest om uw vastgoedbedrijf verder uit te bouwen. Dat gunnen wij u, net zoals u ons een succesvolle winkel gunt.
 
Maar nu is het crisis. Het is eerst zaak om de verkoop weer op gang te krijgen. Uit de resulterende omzet kan dan weer huur worden betaald.

Wij zullen er niet omheen draaien: ook met u als verhuurder willen wij de pijn delen. De omzetloze periode in de winkelstraat vraagt een stevig offer om de toekomstige waarde van de winkelstraat te behouden. Dat is ook uw ondernemersrisico. En ook voor u zijn er maatregelen vanuit banken en overheid.

Maar eerst en vooral vragen wij u tijd om de omzet weer op gang te krijgen. Alleen dan houden wij samen de waarde in de winkelstraat. Geef ons nu lucht, dan bouwen wij de komende jaren samen aan het herstel van de BV Nederland. Een prachtige uitdaging die wij graag met u en iedereen aangaan.

Beste consument: blijf onze klant

Wij zijn er voor u. Voor die leuke shopmomenten en gezelligheid in de dorpskernen en stadscentra. Elkaar ontmoeten, het goede advies, bij u om de hoek. Ook in deze coronacrisis staan wij voor u klaar en brengen wij zo nodig uw bestelling thuis. Bent en blijft u onze klant? Dat vinden wij fantastisch, want wij missen u en wij kunnen u niet missen!

Beste allemaal: helpt u ons viral te gaan?

Deel deze pagina op social media met  #WijHelpenDeWinkelier
Zet uw reactie op beeld en post het met hashtag #WijHelpenDeWinkelier, wij plaatsen uw reactie!